Top 5 Cărți Citite în 2020

Am încercat să fac o selecție din domenii cât mai variate selectând 5 cărți dintre cele 35 pe care le-am citit în anul 2020. Sper să vă placă, să vă inspire și să vă dea un imbold în a mă însoțiți în noua provocare a lecturilor în anul 2021.

1. Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman

Citat favorit

“A reliable way to make people believe in falsehoods is frequent repetition, because familiarity is not easily distinguished from truth. Authoritarian institutions and marketers have always known this fact.”

“De ce ar trebui să o citesc?”

Cartea ne ajută să înțelegem cum funcționează creierul, care sunt capabilitățile și limitările acestuia pentru a le putea folosi în avantaj propriu. Kahneman este laureat al Premiului Nobel pentru economie, iar studiile sale servesc ca punct de plecare pentru mai toți autorii pasionați de acest subiect. Mi-ar fi imposibil să reduc o carte atât de complexa la câteva idei de bază, însă autorul își începe analiza de la cele două sisteme ale creierului. Sistemul 1 este cel rapid, intuitiv, pe când sistemul 2 este cel lent, analitic. De aici, el explică tendința creierului de a-și conserva energia și de a alege lucrurile familiare deja, ușor de procesat. Implicațiile sunt extrem de vaste, însă conștientizarea acestui fenomen e un prim pas spre a-l contra-balansa.

Unde o găsesc?

Amazon: varianta în engleză

Elefant.ro: varianta în română

2. Food Rules – Michael Pollan

Citat favorit

“What an extraordinary achievement for a civilization: to have developed the one diet that reliably makes its people sick!”

“De ce ar trebui să o citesc?”

Este una dintre cele mai simple cărți despre nutriție – o carte în care Michael Pollan reușește sa acopere ideile de baza ale nutriției corecte în aproximativ 100 de pagini. Cartea e un bun punct de plecare pentru orice persoană care nu știe de unde să înceapă documentarea în ceea ce privește alimentația. Veți găsi principii ușor de urmat precupum: „Nu mânca nimic din ce străbunica ta nu ar recunoaște ca fiind mâncare”. O altă idee ce domină cartea este: „Mănâncă mâncare, nu prea multă, cu preponderență plante.” Sub un citat atât de simplu, se ascund atât de multe idei extraordinar de practice pe care autorul le dezvoltă în carte.

Unde o găsesc?

Amazon: varianta în engleză

Elefant.ro: varianta în română

3. Less is More – Jason Hickel

Citat favorit

“Instead of focusing on growth hoping it will improve people’s lives we need to focus on improving people’s lives.”

“De ce ar trebui să o citesc?”

De la capitalism la consumerism și obsolescență plănuită, cartea identifică probleme cât se poate de actuale, le oferă un context mai larg și vine cu soluții ce ar fi putut părea utopice în alte împrejurări. Am prezentat cartea în mai multe detalii în blogul anterior – vezi aici.

Unde o găsesc?

Amazon: varianta în engleză (varianta în română nu este disponibilă momentan)

4. The Art of Loving – Erich Fromm

Citat favorit

“Love isn’t something natural. Rather it requires discipline, concentration, patience, faith, and the overcoming of narcissism. It isn’t a feeling, it is a practice.”

“De ce ar trebui să o citesc?”

Cred că în general ideea de iubire e percepută greșit, iar oamenii își creează așteptări total nerealiste din partea celorlalți. Sunt multe motive care fac ca acest lucru să se întâmple, iar Fromm le descrie extrem de bine în cartea sa. Totodată, el analizează iubirea din punct de vedere psihologic și arată de ce iubirea pură e mai degrabă un exercițiu, o alergere constantă, și nu un sentiment incontrolabil. Autorul nu se limitează doar la iubirea romantică, ci oferă sfaturi pentru o paletă largă de interacțiuni umane. Într-un mod paradoxal, abilitatea de a fi singur, bine cu tine însuți, este condiția principală pentru a-i putea iubi pe cei din jur.

Unde o găsesc?

Amazon: varianta în engleză

Emag: varianta în română

5. Range – David Epstein

Citat favorit

“You have people walking around with all the knowledge of humanity on their phone, but they have no idea how to integrate it. We don’t train people in thinking or reasoning.

“De ce ar trebui să o citesc?”

Tendința actuală a oamenilor e să se îndrepte către o specializare cât mai devreme în cariera lor. Epstein analizează câteva studii care arată de ce acest lucru nu este neparat benefic și arată beneficiile unei viziuni deschise, dornică să acumuleze experiențe și cunoaștere în domenii variate. Autorul critică atât felul în care majoritatea sistemelor educaționale sunt structurate, cât și principiile ce ne sunt sădite în minte de la o vârstă fragedă – trebuie să știm ce vrem și să ne concentrăm toată energia în acea direcție. Acestea sunt puse în contrast cu ceea ce piața de muncă modernă cere – abilitatea de a transfera cunoștințe diverse și de a le aplica în domenii noi. Rapiditatea cu care lumea modernă evoluează cere o flexibilitate crescută din partea noastră, cere o abilitate de a ne acomoda unor situații noi, complexe, nu doar de a replica modele deja familiare. Astfel, autorul ne încurajează spre a ne extinde cunoștințele în domenii cât mai variate și a amâna specializări precoce ce ne-ar putea îngrădi creativitatea și dezvoltarea multilaterală.

Unde o găsesc?

Amazon: varianta în engleză (varianta în română nu este disponibilă momentan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *